Vårens program 2017

Filmerna visas på Cosmorama kl 16.30 och kl 19.00

19/1

Brooklyn

Regi: John Crowley

UK, Canada, Irland 2015.
Längd: 1 tim 52 min

 

Försiktiga Eilis sliter med sitt ströjobb i den lilla butiken i den irländska hembygden. Hon har knappt råd med kläder, bor hemma hos sin mor tillsammans med sin syster. Byns immigrerade präst har nämligen skickat henne en biljett till Brooklyn, USA där han erbjuder henne både jobb och logi och det drägliga liv hon har drömt om. Trots att det smärtar att lämna både syster och mor, ger hon sig av.

”Brooklyn” är en charmig, sorglig, rolig och berörande film. En ovanlig berättelse om migration eftersom den också fångar livet på en ny plats med en annan plats kvar i själen, skriver Hynek Pallas.(SvD)

 

Recensioner

 

Omdöme: 0/1, 1/2, 24/3, 122/4 = 3,82

 

Brooklyn
     

2/2

Dagen efter denna

Regi: Mia Hansen-Løve

Frankrike 2016. Längd: 1 tim 42 min

 

Filosofiläraren Nathalie lever ett lugnt och stabilt liv i Paris, med två vuxna barn och gift sedan 25 år. När hennes man en dag lämnar henne för en annan kvinna, och hennes sjuka mamma blir allt sämre, tar sig hennes liv en kraftig vändning. Kan den ofrivilliga ensamheten omvandlas till en ny trygghet när Nathalie söker sig till en ung före detta elev för att leva ut sin idealistiska ungdoms drömmar? Mia Hansen-Løve vann med filmen 2016 års Silverbjörn för bästa regi vid filmfestivalen i Berlin.

 

Genom att värva fransk films grande dame Isabelle Huppert till sin femte långfilm tar Mia Hansen-Løve sitt konstnärskap till nya nivåer. Hupperts absoluta gehör och förmåga att uttrycka mycket med små medel gifter sig perfekt med det smarta och nyansrika manuset. ”L'avenir” (”framtiden”, som är den mer rättframma originaltiteln) handlar om en människa som tvingas ut ur sin omloppsbana mitt i livet, och är skisserad på regissörens föräldrars skilsmässa. (SvD)

 

Omdöme: 8/1, 52/2, 74/3, 16/4 = 2,65

Dagen

 

Recensioner

     

16/2

Love and Friendship

Regi: Whit Stillman

2016 ‧ Längd: 1 tim 33min

 

Love & Friendship är en kostymkomedifilm och är baserad på Jane Austens roman Lady Susan, skriven omkring år 1794, men har lånat sitt namn från en annan av Austens tidiga verk Love and friendship.

Det fina med överklassen är att den inte utesluter någon. Av de sina, vill säga. Man är tvungen att ta emot den som har rätt namn, även om personen i fråga inte har rätt sexualitet eller alkoholvanor eller ens politiska åsikter

 

Recensioner

 

Omdöme: 13/1, 63/2, 55/3, 14/4 = 2,48

Love
   

2/3

Mr Gaga

Regi: Tomer Heyman

Israel 2015 ‧ Längd: 1 tim 40min

 

Energin och intensiteten är så stark att man nästan kan ta på den. Det finns inget lagom hos koreografen Ohad Naharin och hans verk för Batsheva Dance Company. ”Mr Gaga”, som visades redan i våras på Tempo dokumentärfestival, är en dokumentär i regi av Tomer Heymann som på ett imponerande rikt och mycket berörande sätt fångar in såväl konstnären som privatpersonen bakom Israels berömda och stundtals kontroversiella samtida kompani, lett av Ohad Naharin sedan 1990. Det är en film som har tagit över åtta år att göra. Här grävs en rad guldkorn fram ur Naharins förbluffande omfattande privata filmarkiv. De vävs elegant ihop med starka klipp från hans dansverk, unika inslag från studion och intervjuer.

 

Recensioner

 

Omdöme: 6/1, 12/2,36/3, 36/4 = 3,13

 

Mr Gaga
   

16/3

Aska och diamanter

Regissör: Andrzej Wajda

Polen 1958, Längd: 1 tim 50 min

 

Filmen bygger på romanen med samma namn av Jerzy Andrzejewski och brukar räknas som ett av polsk films mästerverk.

Maj 1945. Den första efter krigsslutet får den unge motståndsmannen, Maciek, i uppdrag att mörda en komunistpamp. Mitt i festyran i en sönderbombad småstad fördriver han tiden inför dådet med att charma en vacker barflicka när han överrumplas av sina känslor för henne, Efter åratal av lydnad i dödandets tjänst börjar han ana möjligheten till ett annat liv och tvivlet inför hans sista uppdrag växer.

 

Recensioner

 

Omdöme: 41/1, 39/2,23/3, 6/4 = 1,94

Aska
   

30/3

The Lobster

Regi:Yorgos Lanthimos
Grekland, Irland, Nedeländerna, UK, 2015. Längd:1 timme 59 minuter


David har precis blivit dumpad av sin fru, han lever i ett samhälle där singlar har 45 dagar på sig att hitta äkta kärlek, annars förvandlas de till ett djur, som man själv fått välja och blir utsläppta i skogen. David tar in på ett mystiskt hotell medan han söker efter sin nya partner men efter flertalet misslyckade romantiska äventyr bestämmer han sig för ett vågat försök att fly denna här dystopiska värld. Han sluter upp med en grupp revolutionärer som kallar sig The Loners, en grupp människor som förkastar romantik. Men väl där ute träffar David en gåtfull främling som väcker oväntade och starka känslor inom honom
.

Recensioner

 

Omdöme: 65/1, 25/2,10/3, 4/4 = 1,54


The Lobster
   

6/4

Flickan, mamman och demonerna

Regi: Suzanne Osten

Sverige 2016, Längd 1 tim 30 min

 

I en lägenhet låser Siri, en ensamstående och psykotisk mamma, in sig själv tillsammans med sin dotter Ti. Här är det nämligen demonerna som styr. Ti kan höra mamman när hon pratar med demonerna, hon ser mammans förändrade och slutna ansikte. Men demonerna som mamman talar med, kan Ti vare sig höra eller se. Situationen blir farlig när demonerna tar över hela Siris värld. Livsfarlig, faktiskt. Siri är inte Siri längre. Det är som att hon själv har förvandlats till en demon. Så för att överleva tar Ti till sin fantasi och beslutar sig för att besegra mammans demoner.

Recensioner

Omdöme: 5/1, 21/2,50/3, 33/4 = 3,01

Flickan
   

20/4

Angry Indian Godesses

Regi:Pan Nalin
Indien, Tyskland. Längd 1 tim 55 min

Frieda, en framgångsrik modefotograf samlar alla sina tjejkompisar som är utspridda över hela Indien till sitt hem i Goa för att berätta en överraskande nyhet. Hon ska gifta sig. Då påbörjar de sju vännerna en utflippad möhippa som varar i en hel vecka. Det är hjärta och smärta, de avhandlar allt från sex till sexism, vänskap, familj, hemligheter, rivalitet och gudomlighet. Men snart vänder allt och firandet stannar upp i ett smärtsamt uppvaknande som får dessa kvinnor att verkligen fånga dagen. En dramakomedi full av starka kvinnor.

Recensioner

Omdöme: 2/1, 14/2,40/3, 53/4 = 3,32

Angry
   

27/4

Min pappa Toni Erdmann

Regi: Maren Ade

Tyskland, Österrike 2016, Längd: 2 tim 42m

 

Winfried bestämmer sig för att tina upp sin frostiga relation med dottern Ines genom att överraska henne med ett spontanbesök. Men Ines har fullt upp med att sy ihop ett komplext affärsprojekt, så att ta hand om sin skojfriske far är inte något hon prioriterar. Winfried tänker dock inte ge sig utan kamp och infiltrerar dotterns liv i rollen som den excentriske livstilscoachen Toni Erdmann. Ett beslut som kommer att få oanade följder.

 

OBS! Endast en visning kl 18.30

Omdöme: 1/1, 3/2,22/3, 50/4 = 3,59

Recensioner

Min pappa