Vårens program 2015

Filmerna visas på Cosmorama kl 19.00

8/1

Mina päron

Regi: Eric Besnard
Frankrike 2012, längd 97 min

Maxime har ett litet ambulansföretag som är på väg att gå i konkurs. Problemen på jobbet smittar av sig i hans privatliv, vilket resulterar i att hans barn inte längre pratar med honom och att hans fru är konstant otrogen. En dag får han ett samtal från polisen om att han måste komma och hämta upp Olga, sin karaktärstarka moder, från polisstationen. Modern har råkat i trubbel igen

Omdöme: 0/1, 14/2, 64/3, 55/4 = 3,3

Recensioner

     

22/1

Ida

Regi: Pawel Pawlikowski
Polen 2013 längd: 80 min

Den föräldralösa Anna växer upp i ett kloster på den polska landsbygden under tidigt 1960-tal. Innan hon ska avlägga sina klosterlöften, uppmanas hon av abedissan att ta kontakt med sin enda överlevande släkting, moster Wanda. Tillsammans börjar de utforska vad som hände med Annas föräldrar och med Polen under denna tid. Svaren är ofta hemska.

Kontrasten i detta välspelade drama blir stor mellan det vackra fotot i svartvitt och den smärta och ilska som finns i berättelserna som Anna och Wanda letar upp.

Omdöme: 5/1, 38/2, 56/3, 53/4 = 3,03

Recensioner

 

     

5/2

Det blåser upp en vind

Regi: Hayao Miyazaki
Japan 2013, längd 126 min

Mästaren Hayao Miyazakis sista film!
Jiro drömmer om att flyga, designa och konstruera vackra flygplan,inspirerad av den berömda italienska flygplansdesignern Caproni. Jiro är närsynt och därmed oförmögen att bli pilot, men när han anställs på ett stort japanskt ingenjörsbolag upptäcks hans begåvning och han utvecklas till en av världens främsta flygplanskonstruktörer

Omdöme: 9/1, 48/2, 40/3, 14/4 = 2,53

Recensioner

     

19/2

Still life

Regi: Uberto Pasolini
Storbritannien 2013, längd 87 min

Den kommunanställde tjänstemannen John May har till uppgift att söka anförvanter till de människor som dör i ensamhet. Han är mycket noggrann i sina uppdrag, men när avdelningen ska effektiviseras dras hans tjänst in och han  blir uppsagd. Hans sista uppdrag gäller en avliden alkoholiserad man som bott i hans eget grannskap. En stillsam film med fokus på stora frågor som liv, död, ensamhet och människovärde.

 Omdöme: 2/1, 13/2, 56/3, 48/4 = 3,24

 

Recensioner

     

5/3

Tusen bitar

Regi: Magnus Gertten och Stefan Berg
Sverige 2013, längd 96 min

Tusen bitar är dokumentären om Björn Afzelius. Björn Afzelius var under flera år en av Sveriges bäst säljande artister. Han talade aldrig om sig själv men i sina texter sa han desto mer.
Filmarna har haft tillgång till ett mycket stort arkivmaterial och intervjuat personer som stod Afzelius nära.
Filmen har vunnit både kritikernas och publikens gillande.

 Omdöme: 0/1, 6/2, 30/3, 78/4 =3,63

 

Recensioner

     

19/3

American Hustle

Regi: David O. Russel
USA 2013, längd: 138 min.

American Hustle utspelar sig under en av de mest chockerande skandalerna i USA:s historia och handlar om den briljante bedragaren Irving och hans minst lika listiga och förföriska kumpan Sydney. De har levt ett lyxigt liv finansierat av bedrägerier men är nu tvingade att arbeta för FBI för att själva undvika straff. FBI-agenten Richie tvingar dem att infiltrera New Jersey-maffian och snart befinner de sig i en värld som är lika farlig som den är förtrollande, full av brottslingar och politiker som den passionerade Carmine som hamnat på FBI:s radar. Kommer Irvings oförutsägbara fru Rosalyn att vara den som råkar dra i tråden som får hela deras värld att rasa samman?

 

 Omdöme: 15/1,27/2, 37/3, 18/4 =2,59

                                      Recensioner

     

9/4

Mannen som räddade Paris

Regi: Volker Schlöndorff
Frankrike/Tyskland 2014, längd 88 min

Augusti 1914. De allierade avancerar. Tyskland är på väg att förlora kriget. Nazisterna planerar att lägga hela Paris i ruiner. ansvarig för minsprängningarna av broar och byggnadsverk är generalen Dietrich von Choltitz, som alltid gör sin plikt.
Volker Schlöndorffs nya pjäsbaserade film skildrar ett möte mellan generalen och den välinformerade, snudd på överintelligente svenske konnsuln Raoul Nordling, som försöker förmå den erfarne von Choltitz att vägra lyda führerns order.

Omdöme: 2/1, 6/2, 38/3, 56/4 = 3,45

Recensioner

     

23/4

A Royal Affair

Regi: Nikolaj Arcel,
Danmark/Sverige/Tjeckien 2012, 138 minuter

Filmen bygger på PO Enqvists ”Livläkarens besök”, den August-prisade romanen från 1999. Den utspelar sig vid det danska hovet under 1700-talet och handlar om den galne kungen Christian VII, hans tonåriga drottning Caroline Mathilde och den till makten uppstigande tyske läkaren Johan Friedrich Struensee, som blir drottningens älskare.
   I kammarspelets form utspelas ett ödesdrama som innehåller makt, galenskap, kärlek och framtidstro. Mads Mikkelsen är livläkaren, Alicia Vikander är drottningen och Mikkel Boe Fölsgaard är den galne kungen.  Epoken präglas av upplysningens framväxande idéer med förväntningar på frihet, jämlikhet och broderskap. Inom ett par decennier ska Bastiljen stormas i Frankrike, och världen blir sig aldrig mera lik.

Omdöme: 0/1, 0/2, 24/3, 80/4 = 3,76

Recensioner