Vårens program 2013

 

24/1

The Artist

The Artist

Recensioner

 

Omdöme: 1/2, 2/18, 3/56, 4/30 = 3,07

Regi: Michel Hazanavicius, Frankrike 2011, 100 min

Hollywood 1927. George Valentin är stumfilmens superstjärna, vars popularitet inte vet några gränser. Peppy Miller är en ung skådespelerska, som försöker få sitt genombrott i den glamourösa, men stumma, filmvärlden. Med lite tur och mycket skicklighet lyckas Peppy få en roll i Georges kommande film och tycke uppstår dem emellan. När ljudfilmen gör sitt intåg i Hollywood skiljs deras vägar dock åt och plötsligt är rollerna ombytta. Peppy är den stora stjärnan och George glöms bort. Ödet vill dock att deras vägar korsas igen.

 

 

7/2

Barbara

Barbara

Recensioner

Omdöme: 1/0, 2/7, 3/52, 4/59 = 3,44

Regi: Christian Petzold, Tyskland 2012, 105 min

Livet i DDR fortsätter att fascinera en ny generation tyska filmskapare och Christian Petzolds film handlar om läkaren Barbara, som sommaren 1980 kommer till en mindre östtysk stad.  Hon har förvisats hit från Berlin, eftersom hon har fel åsikter och dessutom ansökt om utresetillstånd.
Barbara är en mångbottnad film, med flera olika lager att dra i mitt i den alldagliga, minutiöst väl återskapade, östtyska 80-talsatmosfären.
Filmen gestaltar kontroll- och övervakningssamhällets fasor och individens ofrihet men lyckas samtidigt komplicera bilden av en propagandistisk, förenklad syn på DDR-tillvaron.

 

21/2

Searching for Sugarman

Searching

Recensioner

Omdöme: 1/3, 2/3, 3/27, 4/97 = 3,82

Regi: Malik Bendjelloul, Sverige/Storbritannien,2012, 83 minuter

Musikern Rodrigues upptäcktes i Detroit på 60-talet och förväntades bli sin genrations störste. Men han försvann, det ryktades om självmord. Ett exemplar av hans album dök upp i Sydafrika där det fick ett enormt genomslag. Två fans beslöt att ta reda på vad som hänt honom.
Filmen har vunnit flera priser, bl a för Bästa dokumentär i Sundance.

 

 

7/3

Beasts of the Southern Wild

A Royal AffairA Royal Affair

Regi: Nikolaj Arcel, Danmark/Sverige/Tjeckien 2012, 138 minuter

Filmen bygger på PO Enqvists ”Livläkarens besök”, den August-prisade romanen från 1999. Den utspelar sig vid det danska hovet under 1700-talet och handlar om den galne kungen Christian VII, hans tonåriga drottning Caroline Mathilde och den till makten uppstigande tyske läkaren Johan Friedrich Struensee, som blir drottningens älskare.
   I kammarspelets form utspelas ett ödesdrama som innehåller makt, galenskap, kärlek och framtidstro. Mads Mikkelsen är livläkaren, Alicia Vikander är drottningen och Mikkel Boe Fölsgaard är den galne kungen.  Epoken präglas av upplysningens framväxande idéer med förväntningar på frihet, jämlikhet och broderskap. Inom ett par decennier ska Bastiljen stormas i Frankrike, och världen blir sig aldrig mera lik.

 

Recensioner

 

fick ersätta A Royal Affair. Något var fel på den digitala kopian. Vi får återkomma med den i höst.

affisch

 

Recensioner

Regi: Benh Zeitlin

Havsytan når nya nivåer, vilda djur återuppväcks från de döda och världen är på väg att gå under i denna saga om en sexåring vid namn Hushpuppy, som bor med sin pappa vid världens ände. Det universum som debutregissören Benh Zeitlin bygger upp är lika förtrollande som allvarligt och fick Sundance på fall. Filmen belönades med Stora jurypriset för Bästa film och pris för Bästa foto i Sundance.

Omdöme: 1/5, 2/35, 3/50, 4/11 = 2,5

 

 

21/3

Carnage

Carnage

Recensioner

Regi: Roman Polanski, USA 2011, 76 minuter

De fyra föräldrarna har aldrig träffats. Ett slagsmål mellan deras söner blir anledningen till en träff i ett av parens vackra lägenhet i New York där de ska försöka lösa situationen. Snart är pojkarnas strid glömd och glåporden mellan de vuxna haglar. Frågan som ställs är: vart är mänskligheten på väg? En svart komedi som bygger på den franska pjäsen av Yasmina Reza.

 

Omdöme: 1/5, 2/18, 3/53, 4/18 = 2,84

 

 

4/4

Elena

Elena

Recensioner

Regi:Andrej Zvjaginev, Ryssland 2011, 109 minuter

Den pensionerade Elena lever ett ekonomiskt gott liv tillsammans med sin välbeställde make Vladimir. Deras liv står i skarp kontrast till det torftiga liv som bl.a Elenas son tillsammans med en majoritet av folket lever i slitna och  torftiga miljöer.Filmen är en skildring av Putins Ryssland, där klyftorna växer och där ordet ”solidaritet” strukits ur ordboken.

 

Omdöme: 1/16, 2/36, 3/32, 4/7 = 2,39

 

18/4

Pojken med cykeln

Pojken

Recensioner

Regi: Jean-Pierre och Luc Dardenne, Belgien 2011, 87 min

12-årige Cyril har lämnats på ett barnhem av pappan, som vill starta ett nytt liv. I sin desperata jakt på kontakt med pappan möter Cyril den godhjärtade unga hårfrisörskan Samantha. Hon blir gripen av Cyrils utsatthet och frustration och blir den som inte sviker, trots alla svårigheter han hamnar i. 

 

Omdöme: 1/2, 2/7, 3/47, 4/38 = 3,28