Höstens program 2017

Filmerna visas på Cosmorama kl 16.30 och kl 19.00

31/8

Kungens val

Regi: Erik Poppe
Norge 2017, längd 2.13

Den nionde april 1940 siktades det tyska krigsfartyget Blücher utanför Oslo och sänktes av norska torpeder.
 Erik Poppe följer händelseförloppet de tre följande dagarna i sitt påkostade drama efter Alf R Jacobsens bok Kongens nei.
 Ytterst lyfter filmen fram, och fokuserar på, det ultimatum den norska regeringen och kungahuset stålls inför, och de snabba ställningstagande de tvingades göra i samband med nazisternas maktövertagande. Särskilt sedan Vidkun Quisling i ett radiotal tillkännagav att han gripit makten.
 Nazisternas krav var fullständig kapitulation eller ett överlämnande av regeringsmakten till Förrädaren Quisling.

Omdöme: 0/1, 4/2, 25/3, 89/4 = 3,72

 

Recensioner

     

14/9

Jag, Daniel Blake

Regi: Ken Loach
Storbritannien 2016, längd 1.40

Ken Loachs trettonde film handlar om den 59-årige snickaren Daniel som pga sjukdom blivit arbetslös. Enligt läkaren bör han inte jobba, men enligt myndigheterna är han för frisk för att vara sjukskriven. Han blir då utan sjukpeng och tvingas bli aktiv arbetssökande för att få statligt bidrag. Tillsammans med Katie, en arbetslös ensamstående mamma som också fastnat i det byråkratiska systemet , försöker de få rätt mot myndigheterna.
 Filmen är gjord av en mycket arg åttioårig man. En man som kräver rättvisa. En man som kräver att alla medborgare i en civiliserad nation ska ha pengar som räcker till mat, el och hyra.

Omdöme: 0/1, 4/2, 27/3, 102/4 = 3,73

Recensioner

     

28/9

Julieta

Regi: Pedro Almodóvar
Spanien 2016, längd 1.40

Efter att Julietas man hastigt omkommer i en båtolycka blir hon förkrossad. I tystnad lider hon av skuld och saknad och går in i en djup depression. Tack vare dottern Antía lyckas hon till slut ta sig ur sitt mörka hål och ser fram mot ett liv tillsammans i lägenheten i centrala Madrid. Men ibland för inte sorg människor närmare varandra, utan längre isär. När Antía fyller arton år lämnar hon sin mamma utan någon förklarin. Julieta söker efter henne på alla sätt hon kan men inser snart hur lite hon faktiskt vet om sin dotter.

 

Omdöme: 1/1, 10/2, 43/3, 74/4 = 3,48

Recensioner

     

12/10

Sameblod

Regi: Amanda Kernell
Sverige 2017, längd 1.50

Elle Marja går på 30-talet på samisk internatskola med sin lillasyster. Samtidigt drömmer hon om ett annat liv långt borta från bybornas blickar, hård ord och förakt, skolans regler och kolttvång. Efter de rasbiologiska undersökningarna som hålls på skolan bestämmer sig Elle Marja för att lämna allt och bli svensk. Hon stjäl sin svenska lärarinnas kläder och rymmer till Uppsala - men att byta liv visar sig vara mycket svårare än hon trodde.

 

Omdöme: 0/1, 5/2, 50/3, 90/4 = 3,58

Recensioner

     

26/10

Manchester by the Sea

Regi: Kenneth Lonergan
USA 2016, längd 2.17

När hans äldre bror avlider får Lee Chandler veta att hans bror utsett honom till ende förmyndare för sin son. Lee tar tjänstledigt och återvänder motvilligt till hemstaden Manchester-by-the-Sea för att ta hand om Patrick, en livlig 16-åring. Väl hemma påminns han om det förflutna som tvingade honom att bryta med sin fru och det samhälle där han fötts och vuxit upp. Stärkta av det gemensamma minnet av mannen som höll deras familj samman, tvingas Lee och Patrick kämpa för att anpassa sig i en värld utan honom.

 

 

Omdöme: 0/1, 10/2, 53/3, 54/4 = 3,38

Recensioner

     

9/11

Jackie

Regi: Pablo Larrain
USA 2016, längd 1.40

Ett brännande starkt och intimt porträtt av en av de viktigaste och mest tragiska ögonblicken i amerikansk historia, berättad ur Jacke Kennedys perspektiv. Jackie släpper in oss i sin värld dagarna som följde efter mordet på henne make och USA´s president John F. Kennedy. Känd för sin extraordinära dignitet och värdighet får vi ta del av ett psykologiskt porträtt av rikets första dam, den ikoniska Jacqueline Bouvier Kennedy, och hennes kamp att bevara arvet efter sin make och deras gemensamma värld, insoirerad av "Camelot", som de skapat och älskade så mycket.

Recensioner

 

Omdöme: 4/1, 39/2, 72/3, 28/4 = 2,86

     

23/11

Paterson

Regi: Jim Jarmusch
USA 2016, längd 1.58

Paterson är busschaufför i staden Paterson, New Jersey. Varje dag kör han sin dagliga rutt under vilken han observerar staden när den flimrar förbi genom vindrutan och lyssnar samtidigt på fragment av passagerarnas konversationer, han skriver poesi i en anteckningsbok, han går ut med sin tjejs egensinniga engelska bulldogg Marvin, han stannar till vid samma bar och dricker exakt en öl, han går hem till sin fru Laura. Lauras liv är raka motsatsen, den är under konstant förändring. Hon har nya drömmar varje dag. Paterson älskar Laura och hon älskar honom. Han stöder hennes konstanta flöde av nya idéer och hon uppmuntrar hans skapande av poesi. Vore det inte för Marvin skulle deras liv ha fortsatt gå sin gilla gång.

 

Recensioner

Omdöme:14/1, 36/2, 32/3, 21/4 = 2,58

     

7/12

Den hemliga vännen

Regi: Marie-Louise Ekman
Sverige 1990, längd 1.19

Absurt relationsdrama av Marie-Louise Ekman med makalöst spel av Ernst-Hugo Järegård, Margaretha Krook, Gösta Ekman och Carl Billqvist.

En kvinna ger sig på sin man. Hon binder honom, dubblerar hans medecindos och går sen ensam ut för kvällen. Mannen ringer dit sin vän, och snart är de klädda i fruns underkläder. Den hemliga vännen handlar om över- och underläge och som alla Marie-Louise Ekmans filmer är den skruvad, ångestfull och oerhört underhållande. Hanserik Hjertén skrev i DN:" Den hemliga vännen är inte bara Marie-Louise Ekmans mest lättinillgängliga utan också roligaste film. Stundtals faktiskt hejdlöst rolig: aldrig har väl en samling så dystra varelser stångat sig med så komisk frenesi mot tillvarons och jagets glasväggar som här."

Omdöme:38/1, 30/2, 15/3, 1/4 = 1,71