Höstens program 2016

Filmerna visas på Cosmorama kl 16.30 och kl 19.00
den

1/9

Den andra mamman

Regi: Anna Muyaert
Brasilien,
Längd 112 min

Den hårt arbetande hushållerskan Val bor hos sina arbetsgivare, en välbeställd familj ur den brasilianska övre medelklassen. Hennes egen dotter har fått växa upp på annat håll. När den snart vuxna dottern plötsligt dyker upp, ställs alla outtalade klassbarriärer som finns i hemmet på ända och kaos uppstår.

 

Recensioner

 

Omdöme: 1/1, 31/2, 75/3, 33/4 = 3,0

     

15/9

Mustang

Regi: Deniz Gamze Ergüven
Turkiet, Frankrike, Qatar, Tysklnad
Längd: 97 min

I en liten turkisk by vid Svarta Havets kust bor fem föräldralösa tonårssystrar tillsammans med sin farmor och farbror. Skolan har precis slutat och tjejerna är glada och förväntansfulla inför det stundande sommarlovet. På vägen hem efter skolavslutningen kan de inte låta bli att slänga sig i havet, där de skrattar och skojar med några killar från byn. Men vad de ser som en oskyldig lek, tolkar andra som osedlighet. Ryktet sprids snabbt i den lilla byn, och när de kommer hem möts de av en bister farmor, som är orolig för att deras värde på äktenskapsmarknaden ska ha tagit skada. Historien växer till oanade proportioner och snart börjar systrarnas frihet kringskäras allt mer. Deras hem blir som ett fängelse, men upproret bubblar under ytan hos systerskaran som är allt annat än timid

Omdöme: 2/1, 19/2, 52/3, 60/4 = 3,3

Mustang

Recensioner:

 

     

29/9

Taxi Teheran

Regi: Jafar Panahi
Iran, Längd: 82 min

Befriad från husarrest men belagd med yrkesförbud fortsätter den iranske regissören Jafar Panahi oförtrutet att göra film. Passagerare av alla slag berättar öppenhjärtigt om sina liv för taxichauffören som spelas av regissören själv. Med kameran på instrumentbrädan i sin mobila filmstudio lyckas Panahi med både humor och dramatik ge en bild av dagens Iran.
Taxi Teheran vann välförtjänt Guldbjörnen i Berlin 2015.

Jafar Panahi (f. 1960) utbildade sig på film- och TV-universitetet i Teheran och var bland mycket annat assistent till Abbas Kiarostami på inspelningen av Under olivträden. 1995 regisserade Panahi sin första långfilm – Den vita ballongen - som vann Guldkameran på Cannes filmfestival. Tre år senare vann han Guldlejonet i Venedig med Cirkeln. 2003 återvände han till Cannes med Rött guld. Filmen utsågs först till Irans Oscarbidrag, men den drogs tillbaka efter att myndigheterna förbjudit filmen. Även Kvinnor Offside, som vann Silverbjörnen i Berlin 2006, förbjöds i hemlandet. 2009 greps Jafar Panahi efter att ha deltagit i en minnesceremoni över en kvinna som omkommit under demonstrationerna efter det kontroversiella omvalet av president Mahmoud Ahmedinejad. Året efter förbjöds han att under en obestämd tid göra film, skriva manus, ge intervjuer eller att lämna landet. Han riskerar 20 års fängelse för brott mot ett av dessa förbud. Trots detta har han regisserat This is Not a Film 2011, Closed Curtain 2013 och Taxi Teheran som vann Guldbjörnen i Berlin 2015.

Taxi Teheran

Recensioner

Omdöme: 14/1, 41/2, 55/3, 19/4 = 2,6

 

     

13/10

Bland män och får

Regi: Grimur Hákonarson
Island, Danmark, Norge, Polen Längd: 93

I en avlägsen isländsk jordbruksdal lever två bröder som grannar – och bittra fiender. Bägge är fårbönder och varje år tävlar de mot varandra om att vinna det ärofulla första priset för bästa bagge. I över 40 år har de vägrat att tala med varandra. Men så händer det som inte får hända; ett får misstänks ha drabbats av en fruktad fårsjukdom. Efter åratal av krig dem emellan, tvingas bröderna nu att börja samarbeta för att rädda sina hem och djur. De är helt överens om vad som måste göras, även om det innebär att bryta mot lagen.

Bland män och får är Islands officiella Oscarbidrag och belönades med förstapriset i kategorin Un certain regard vid filmfestivalen i Cannes 2015.

Recensioner

Omdöme: 8/1, 24/2, 72/3, 45/4 = 3,03

Bland
     

27/10

Peggy Guggenheim: Drug Addict

Regi: Lisa Immordino Vreeland
USA, Italien, UK 2015, Längd 96 min

Peggy Guggenheim var sin tids främsta konstsamlare och ett societetslejon utan like. Som brorsdotter till konstgurun Solomon R. Guggenheim kom det sig kanske naturligt, men efter hennes fars bortgång på Titanic lämnades Peggy med en högst blygsam förmögenhet, som hon sedan transformerade till 1900-talets främsta konstsamling. Filmen ger en unik inblick i en av historiens mest egensinniga och viljestarka kvinnors liv, en kvinna som från grunden omformade vår moderna konstvärld.

 

Recensioner

 

Omdöme: 10/1, 29/2, 55/3, 26/4 = 2,8

Peggy Guggenheim
     

10/11

Främmande hamn

Regi: Erik "Hampe" Faustman
Sverige 1948, 84 min

I den polska hamnstaden Gdynia ligger ett svenskt lastfartyg, som skall transportera kol till Sverige. Tidpunkten är 1938. I avvaktan på order från rederiet knackar besättningen rost och fördriver kvällarna på Dirty Dicks bar. Där blir de svenska sjömännen en kväll vittne till hur en berusad polsk hamnarbetare på knagglig engelska försöker berätta något han vet, varpå barägaren slänger ut honom. Strax därpå blir han nedskjuten. Samma kväll träffar en av de svenska sjömännen, Håkan, den tyska judinnan Mimi, som flytt från Hitlers Tyskland och som nu lever utan officiella papper i Gdynia, ständigt trakasserad av den polska polisen. Mimi tar sig senare ombord på den svenska båten och gömmer sig i Håkans hytt. Håkan låter henne stanna ombord och senare beslutar sig han och hans kamrater för att smuggla henne med hem till Sverige.

Omdöme: 16/1, 33/2, 53/3, 6/4 =2,45

Svensk filmdatabas

Hamn
Systrarna

24/11

Systrarna

Regi: Hirokazu Kore-eda
Japan 2015, Längd 128 min

Systrarna Sachi, Yoshino och Chika bor tillsammans i Kamakura. När deras far, som de inte träffat på 15 år, plötsligt dör packar de sina väskor för att ta sig till begravningen. Där träffar de sin lilla halvsyster de aldrig tidigare mött och inser att hon lever ett ensamt liv. Efter en snabb överläggning erbjuder de sin nyfunna syster att komma att bo med dem. Ett beslut som kommer att förändra livet för alla inblandade.


Mästaren Hirokazu Kore-eda ger liv till Akimi Yoshidas serieroman och berättar en vackert finstämd syskonhistoria med stort hjärta. Systrarna tävlade på Cannes filmfestival 2015 och vann bland annat publikpriset på filmfestivalen i San Sebastian.

Omdöme: 3/1, 13/2, 62/3, 52/4 =3,25

Recensioner

     

8/12

Mannen utan minne

Regi: Aki Kaurismäki
Finland 2002, Längd 97 min

Efter att ha blivit brutalt misshandlad och förklarad död reser han sig och lämnar sjukhuset. Problemet är att han inte minns vem han är. Med hjälp av en kantstött skara människor får han sakta men säkert tillbaka sina krafter och hittar en ny plats i tillvaron. Men då kommer hans förflutna tillbaka …

Aki Kaurismäki (f. 1957) inledde sin karriär som medregissör till sin bror Mika Kaurismäki innan han gick sin egen väg och gjorde sin version av klassikern ”Brott och straff. Hans stiliserade universum, fyllt av mörk lakonisk humor slipades till perfektion i den så kallade Finlandtrilogin: Moln på drift, Mannen utan minne och Ljus i skymningen.

Recensioner

Omdöme: 3/1, 12/2, 31/3, 63/4 =3,41

Mannen